הגישה הטיפולית שלי

כמטפל אקזיסטנציאלסטי, אני משלב מגוון גישות כדי לעזור למטופלים לחקור את עולמם הפנימי, לטפח את הצמיחה שלהם ולנווט בין אתגרי החיים. הגישה שלי בבסיסה היא דינמית ומשתנה ככל שאני חווה את החיים וצובר עוד מיומנויות. 


הגישה שלי משלבת טכניקות טיפוליות, שיטות ויסות עצמי ופרספקטיבות פילוסופיות שונות שמאפשרות לי בסופו של דבר להתאים למטופל/ת את מה שמתאים לו או לה לפי המצב שלהם ובלוטות הטעם שלהם מבחינת תכנים.

הקשר הטיפולי

הקשר הטיפולי הוא לא טכניקה. אבל מבחינתי הוא בסיס הזהב והמדד לטיפול נפשי-פסיכולוגי מיטיב. אין טעם לדבר על שום ״טכניקה״ או ״גישה״ אם אין קשר טיפולי אוהד, אוהב ומכבד. אני דוגל בלייצר למטופלים שלי מפגש בהם הם יכולים לפרוק את המעמסה היום-יומית: לצחוק, לבכות, להתאבל וגם לגדול. ללא קשר טיפולי חיובי, העבודה הטובה לא מתאפשרת.

או שאנחנו צוות, או שאנחנו לא.

השילוב של קשר טיפולי וטכניקות טיפוליות מותאמות ונכונות, מובילים להתמודדות אמיצה ולא-מתפשרת עם אתגרי החיים.

הובלת שינוי התנהגותי

בעזרת כלים מבוססי ראיות, אני עוזר למטופלים לזהות דפוסי חשיבה והתנהגות לא מועילים ולשנות אותם:

  • טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) :זיהוי עיוותים קוגניטיביים, כגון חשיבה בשחור-לבן, ועבודה לשנותם. שימוש בהפעלה התנהגותית כדי לעודד פעולות חיוביות שמובילות לשיפור במצב הרוח ולהפחתת הימנעות ממתח ומחוסר נוחות.

  • טיפול בקבלה ומחויבות (ACT) :תרגול מודעות קשובה כדי להתבונן במחשבות וברגשות ללא שיפוט, וזיהוי ערכים אישיים המנחים את ההתנהגות לחיים משמעותיים יותר. ACT מטפח חוסן באמצעות עזרה למטופלים לקבל ולעבוד עם רגשות קשים במקום להימנע מהם, ובכך בונה גמישות נפשית להתמודד עם אתגרי החיים בכוח וביכולת הסתגלות.

מסגרות פסיכולוגיות

באמצעות שילוב של גישות פסיכולוגיות שונות, אני תומך במטופלים בגילוי עצמי מעמיק ובתובנות אישיות:


  • פסיכותרפיה אקזיסטצנסיאליסטית (קיומית): חקירת נושאים כמו משמעות, חירות, תמותה ואותנטיות, עידוד המטופלים לחיות בהתאם לעצמם האמיתי, גם כשזה כרוך באי-נוחות.


  • פסיכולוגיה יונגיאנית: עבודת צל להתמודדות ושילוב היבטים מודחקים או נסתרים של העצמי, מה שיכול לחשוף תובנות חשובות ולעודד צמיחה אישית. כמו כן, חקר ארכיטיפים והתת-מודע הקולקטיבי עוזר למטופלים להתחבר לנושאים אוניברסליים באמצעות הבנה של המרחב התרבותי שהם נמצאים בו תוך כדי פיתוח מובחנות למה זה ״הם״ ומה זה לא.


  • פסיכודינמיקה פרוידיאנית: חקירה של יחסים ראשוניים כדי להבין כיצד חוויות העבר מעצבות את ההתנהגות בהווה וזיהוי מנגנוני הגנה ועבודה איתם תוך כדי עבודה לקראת ייצור כוחות אגו מיטיביים. 

טכניקות לשיפור חוסן

טכניקות ויסות עצמי מאפשרות למטופלים לנהל מתח ולטפח רוגע, ומספקות בסיס לחוסן אישי:

  • מדיטציה: תרגול מדיטציה לא-דואלית לפיתוח חוסן באמצעות התבוננות במחשבות וברגשות קשים, שהייה נוכחת עם אי-נוחות, וטיפוח כוח פנימי המסייע לעיבוד והתמדה מול חוויות מאתגרות.

  • טכניקות ויסות עצמי: תרגול נשימות והרפיית שרירים הדרגתית כדי לנהל חרדה ולייצב את הרגשות.

  • דמיון מודרך: שימוש בדמיון מרגיע ליצירת מרחב מנטלי להרפיה ודמיון מטרות כדי להגביר מוטיבציה.

מסגרות פילוסופיות

 אני משלב מסגרות אקזיסטנציאליות ופילוסופיות העוסקות בשאלות קיומיות ומשמעות אישית:

  • פילוסופיה אקזיסטנציאלית (בהשראת ניטשה, ארווין יאלום, לוגותרפיה של ויקטור פרנקל): חקירת משמעות, במיוחד בסבל, וקבלת חירות ואחריות בבחירות החיים.

  • סטואיות: שאיבה מהוגים סטואים חשובים כמו מרקוס אורליוס, אפיקטטוס וסנקה לתרגול חוסן וקבלה. עקרונות הסטואיות מדריכים אותנו להתמקד במה שניתן לשלוט בו, לשחרר היקשרות לתוצאות ולמצוא שקט פנימי מול אתגרי החיים.

  • פילוסופיה בודהיסטית: תרגול אי-היקשרות להפחתת סבל והבנת הארעיות כדי להקל על חרדה ועצב.

  • אי-שניות: הדרך הישירה – חקירת טבע העצמי, ראיית אשליית ההפרדה וחקר תודעת האחדות דרך הכרת החיבור בין כל הדברים.

מסגרות רוחניות

למטופלים המתעניינים בממד רוחני, אני מציע הכוונה מתוך פרספקטיבות דתיות ולא-דואליות כאחד:

  • אי-שניות: חקירה עצמית (לדוגמה, "מי אני?") כדי לחקור את הזהות ואת החוויה הישירה מעבר לתוויות, טיפוח הבחנה בעצמי הצופה והבנת ההבדלים בין מחשבות, רגשות ותחושות. פרספקטיבה זו עוזרת למטופלים להתבונן בחוויות הפנימיות מבלי להזדהות איתן יתר על המידה, ומטפחת מצב של רוגע וקרקוע.

  • תיאולוגיה: שאילת מושגים והיכרות עם פרספקטיבות דתיות שונות בנוגע למאבקי החיים יכולה להעמיק את ההבנה והחמלה לאתגרינו. לדוגמה, הלילה החשוך של הנשמה משקף משברים אישיים עמוקים שיכולים להרגיש כריק רוחני או קיומי. שלב זה אמנם יכול להיות מבלבל, אך לעיתים קרובות הוא משמש כמעבר לעבר בהירות פנימית גדולה יותר, שינוי וחוסן.

  • בודהיזם: התבוננות בסבל באופן מודע, טיפוח חמלה ושילוב היבטים מנתיב האצילים, כמו פעולה נכונה וכוונה נכונה, כדי ליישר התנהגות עם ערכים.

 

כל מפגש מותאם אישית, תוך כבוד למסע הייחודי שלכם, ומכוון לעזור לכם להתחבר לתחושת עצמי ומשמעות עמוקה יותר. מטרתי היא לתמוך בכם בגילוי חיים מאוזנים, משמעותיים ואותנטיים שבהם אתם עומדים על שתי רגליים וחווים את כל מה שקורה ועולה בסיפור חייכם באיתנות ובאומץ.